Miyom Tedavisi
Miyomlar Nedir?
Miyomlar, rahmin duvar tabakasından kaynaklanan ve kadın üreme sisteminde en sık rastlanan kitlelerdir. Myom, fibroid, leiomyom veya leiomyoma olarak da bilinirler. Toplumda yaygınlıkları tam olarak bilinmemekle birlikte, yapılan çalışmalarda kadınların %30-40’ında tespit edilmiştir.
Miyomların Özellikleri ve Yerleşim Yerleri Nelerdir?
Miyomlar, birkaç milimetreden tüm karını dolduran büyük kitlelere kadar çok çeşitli boyutlarda olabilirler. Rahmin içinde, kas dokusunda veya dış yüzeyine yakın konumlanabilirler. Yerleşim yerlerine göre çeşitli sınıflandırmalar mevcuttur. Miyomlar için belirgin risk faktörleri yoktur; ancak erken yaşta adet görmeye başlamak, obezite, D vitamini eksikliği ve alkol kullanımı gibi faktörler risk oluşturabilir. Bununla birlikte, miyomu olan birçok kadında bu risk faktörleri bulunmamaktadır.
Miyomların genetik yapısı normal rahim hücrelerinden farklıdır. Östrojen, progesteron reseptörleri ve aromataz enzim seviyeleri normal dokudan daha yüksektir. Bu nedenle miyomların hormon bağımlı olduğu düşünülmektedir.
Miyomların Belirtileri Nelerdir?
Miyomu olan kadınların çoğunda herhangi bir belirti görülmez. En yaygın semptom, uzamış ve yoğun adet kanamalarıdır. Rahim zarına baskı yaptıkları için bu hastalar genellikle ilaç tedavilerinden yarar görmezler. Ayrıca ağrılı adet görme, ağrılı cinsel ilişki veya şiddetli karın ağrısı da yaşanabilir.
Diğer belirtiler arasında miyomun büyüklüğünden kaynaklanan baskı ve dolgunluk hissi bulunur. Miyomlar, rahime komşu organlar olan bağırsak ve mesaneye baskı yaparak kabızlık, sık idrara çıkma ve idrar yollarına baskı sonucu böbreklerde genişleme gibi sorunlara neden olabilirler.
Miyomların Gebelik Üzerindeki Etkileri Nelerdir?
Miyomları olan kadınlarda düşük, kısırlık, erken doğum ve normal doğumun mümkün olmaması gibi gebelikle ilgili komplikasyonlar görülebilir. Rahim ağzına yerleşen miyomlar vajinaya doğru büyüyerek kanamalı ve parmakla hissedilebilen kitleler oluşturabilirler.
Miyomların Kanserleşme Riski
Miyomlarda kanserleşme veya kanserle birlikte olma riski de vardır. Miyomlarla karışabilen kanserlere sarkom adı verilir. Sarkomlar, miyomlarla benzer şekilde karın içinde şişlik, dolgunluk ve kitle oluşturabilirler. Kitlenin hızlı büyümesi sarkom şüphesi uyandırsa da kesin tanı için yeterli değildir. MR görüntüleme yöntemi kontrast madde ile birlikte uygulandığında sarkom hakkında bilgi verebilir. Tüm tanı yöntemleri kullanılsa bile sarkom ve miyom arasında ameliyat öncesinde kesin ayrım yapmak mümkün değildir. Sarkomların görülme olasılığı miyomlara göre daha düşüktür. Miyomları veya rahimleri alınan kadınlarda sarkom görülme ihtimali yaklaşık olarak her 500 kadında 1’dir. Amerika Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) bu oranı 360 kadında 1 olarak bildirmektedir.
Miyomların Tedavi Yöntemleri
Ameliyat sırasında yapılan hızlı patolojik inceleme (frozen) sarkom tanısını koymakta başarılı değildir. Sarkomlarda ilk kural tümörü parçalamamaktır. Parçalanacaksa kapalı bir torba içinde yapılmalıdır. Laparoskopik (kapalı) rahim koruyucu miyom ameliyatlarında, miyomlar karın dışına bir rende ile parçalanarak çıkarılmaktadır. Rendeleme sırasında karın içine küçük tümör parçaları dağılabilir. Sarkom şüphesinden dolayı bu rendeleme işlemi torba içinde yapılmalıdır. Sarkom şüphesi yüksekse açık cerrahi tercih edilmelidir.
Miyomların Büyüme Hızı
Miyomlar menopoz öncesi dönemde genellikle aynı boyutta kalabilir veya büyüyebilirler. Büyüme hızı hastalar arasında değişkendir. Bazı çalışmalarda yıllık ortalama büyüme hızı 1.2 cm olarak bulunmuştur. Menopoz sonrası dönemde ise çoğu miyom küçülme eğilimindedir.